Ile kcal ma pierś z kurczaka: Wartości odżywcze popularnego mięsa

Pierś z kurczaka jest jednym z najczęściej wybieranych mięs w diecie. Posiada wiele wartości odżywczych oraz może być podawana w wielu różnych formach. Sprawdźmy jakie ilości kalorii i wartości odżywcze kryją się w tym popularnym mięsie.

I. Kcal i makroskładniki w 100g pierśi z kurczaka
Pierś z kurczaka w 100g zawiera około 165 kcal. Oprócz tego posiada 31g białka i 3,6g tłuszczu. Poniżej przedstawiamy makroskładniki pierśi z kurczaka:

– Kalorie: 165 kcal
– Białko: 31g
– Tłuszcz: 3,6g
– Węglowodany: 0g

II. Wartości odżywcze pierśi z kurczaka
Pierś z kurczaka jest bogatym źródłem białka, witaminy B3 i fosforu. Zawiera również niewielkie ilości innych witamin z grupy B, witaminy K, potasu i selenu. Poniżej przedstawiamy wartości odżywcze pierśi z kurczaka:

– Białko: 31g
– Witamina B3 (niacyna): 14,1mg
– Fosfor: 266mg
– Witamina B6: 0,6mg
– Witamina B12: 0,3µg
– Witamina K: 0,3µg
– Potas: 316mg
– Selen: 26,5µg

III. Zalety spożywania pierśi z kurczaka
Pierś z kurczaka jest wspaniałym źródłem białka, ale nie tylko. Spożywanie jej przynosi wiele korzyści, takich jak:
– Wzmacnia system odpornościowy
– Pomaga w budowaniu i regeneracji mięśni
– Pozytywnie wpływa na zdrowie kości
– Pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała

IV. Jak przygotować pierś z kurczaka
Pierś z kurczaka można poddać wielu różnym obróbkom cieplnym takim jak smażenie, gotowanie czy pieczenie. Ważne jest jednak, aby nie przesmażyć mięsa i nie przyprawić go zbyt dużej ilości przypraw. Najlepiej jest podawać go z dodatkiem warzyw lub sałatki.

V. Dobra jakość mięsa
Wybierając mięso z kurczaka warto zwrócić uwagę na to, aby było to mięso dobrej jakości. Dobrze, gdy będzie ono pochodziło od kurczaka wolno hodowanych na fermach. W przypadku pierśi z kurczaka, zawsze warto sprawdzić, czy nie zawiera ona niepożądanych składników, takich jak hormony czy antybiotyki.

Podsumowując, pierś z kurczaka jest mięsem pełnym wartości odżywczych, które można poddawać wielu różnym obróbkom cieplnym. Spożywanie tego mięsa przynosi wiele korzyści dla organizmu, co czyni je idealnym produktem w diecie każdego aktywnego człowieka.

Artykuł powstał we współpracy z biegkonstancin.pl

Author: farmaprojekt.pl